Här finns jobben för ökad integration

Tusentals människor står utan arbete – samtidigt som arbetsplatser skriker efter personal. En första anställning är vägen in i samhället. Med introduktionsjobb möjliggörs för nya arbetstillfällen, där arbetskraft med rätt kompetens matchas mot rekryterande företag. Här listar vi branscher som med framgång anställer nyanlända.

Innehåll

Facebook
LinkedIn

Introduktionsjobb

Introduktionsjobb vänder sig till nyanlända, långtidsarbetslösa och unga människor. Jobben kan ofta kombineras med studier, som ett sätt att lära sig svenska och samtidigt få arbetslivserfarenhet och yrkeskompetens.

De branscher som anställer flest invandrare från icke-västerländska länder, enligt arbetsgivarorganisationen Almega, är:

 1. Hotell- och restaurangverksamhet
 2. Vård och omsorg
 3. Annan serviceverksamhet
 4. Transport- och magasinering
 5. Uthyrning, fastighetsservice och resetjänster
 6. Fastighetsverksamhet

Arbetsförmedlingen lyfter också fram McDonald’s betydelse för att få nyanlända i arbete. Hamburgerkedjan har exempelvis rekryterat ett stort antal nyanlända med hjälp av arbetsmarknadsutbildning i kombination med språkundervisning och praktik.

Ett annat företag som med framgång anställer nyanlända är Waxy, en nystartad biltvättskedja som siktar mot att bli landets största aktör inom bilvård. I dag har företaget cirka 60 anställda, varav 50 är rekryterade med hjälp av introduktionsjobb.

Efter att Waxy introduceras på börsen med noterade aktier är målet att inom en 5-årsperiod ha 70 anläggningar på plats över hela landet. Det innebär uppemot 150 nya anställningar, varav en betydande del med hjälp av introduktionsjobb. Redan i dag talas ett 15-tal olika språk på Waxy och fler nationaliteter välkomnas. Alla anställda har dessutom bra arbetsvillkor med kollektivavtal.

Vad är introduktionsjobb?

Introduktionsjobb är ett statligt initiativ som ger företag ekonomisk hjälp till att anställa människor som antingen varit borta länge från arbetslivet, är unga eller nya i landet.

I slutet av april år 2021 var antalet personer med nystartsjobb drygt 23 000, enligt Arbetsförmedlingen.

Totalt fanns 108 000 lediga tjänster under samma period, vilket visar på behovet av att i högre utsträckning matcha arbetskraft mot företag som söker personal.

Populära arbetsgivare bland nyanlända akademiker

Bland de som har invandrat till Sverige återfinns många akademiker. Att ta till vara på deras kompetens är naturligtvis centralt för en förbättrad integration, både på individnivå och för samhället i stort.

IVA:s (Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien) projekt Jobbsprånget har listat de mest populära arbetsgivarna bland nyanlända, baserat på siffror från människor som sökt till Jobbsprånget.

Följande arbetsgivare var med på top-5-listan år 2018:

 1. Volvo Group
 2. Trafikverket
 3. Vattenfall
 4. Tieto
 5. EVRY

Branscher som anställer flest unga

När det kommer till unga människor står hotell- och restaurangbranschen samt handeln för flest anställningar. Det är också här de flesta unga får sitt första jobb, enligt DUA (Delegationen för unga och nyanlända till arbete).

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Läs mer…