Billig biltvätt – helt utan svartjobb och usla löner

Billiga biltvättar har länge förknippats med dåliga arbetsvillkor och svarta pengar. 99 kronor för en utvändig biltvätt på 7 minuter kan låta för bra för att vara sant. Men hos Waxy är det en realitet – samtidigt som den utbildade personalen anställts med kollektivavtal.

Innehåll

Facebook
LinkedIn

Billiga tjänster kopplades samman med svartjobb

År 2019 gjorde P4 Sjuhärad en undersökning inom branschen för biltvätt, där billiga tjänster kopplades samman med svartjobb. Med utgångspunkt i Borås-området granskades ett tiotal biltvättar som erbjöd handtvätt till ett pris av mellan 100 och 200 kronor. Enligt granskningen var de låga priserna en produkt av arbetspass på uppemot 12 timmar, med svartlöner – något som flera anställda kunde vittna om.

Slavarbete och människohandel bakom låga priser enligt Motor Sverige

Även Motor Sverige, konsumentorganisation för bilister och trafikanter, har grävt i biltvättsbranschen och kommit fram till att ren människohandel och till och med slavarbete ofta ligger bakom låga priser för biltvätt – dessutom med livsfarliga arbetsmiljöer.

Baserat på uppgifter från en anställd på Skatteverket, målas en bild upp av en ljusskygg bransch där anställda jobbar under katastrofala förhållanden där människor till och med bor i tvätthallar, att jämföra med slavhandel, enligt Motor Sverige.

Utvändig biltvätt för 99 kronor hos Waxy

Ett undantag från dystopin som ges i de olika granskningarna är Waxy, som håller på att etablera en landstäckande biltvättskedja med låga priser och schyssta arbetsvillkor. Efter att Waxy introduceras på börsen med noterade aktier är målet att inom en 5-årsperiod ha 70 anläggningar på plats över hela landet.

Det som särskiljer Waxys biltvätt från andra aktörer på marknaden är kapaciteten, med högteknologiska tvättgator som kan ta emot uppemot 100 bilar i timmen. Du slipper köa, lämnar bara över nycklarna till Waxys serviceinritkade personal, medan du väntar på att få din bil rengjord – något som endast tar 7 minuter för en utvändig biltvätt. Detta till ett pris av 99 kronor, vida överlägset konkurrenterna gällande kostnad, resultat och effektivitet.

Schyssta arbetsvillkor hos Waxy

Dessutom är all personal på Waxy anställd med kollektivavtal, vilket garanterar trygga och rimliga arbetsvillkor. I dag har företaget cirka 60 anställda, varav 50 är rekryterade med hjälp av introduktionsjobb – ett statligt initiativ som ger företag ekonomisk hjälp till att anställa människor som antingen varit borta länge från arbetslivet, är unga eller nya i landet.

Miljöbrott också ett stort problem

Enligt Motor Sveriges reportage är det många illegala biltvättar som inte renar sitt tvättvatten, utan istället låter smutsigt vatten och miljöskadliga kemikalier rinna ner i dagvattenbrunnar.

Tvättvattnet består av mängder av miljöskadliga ämnen, exempelvis kadmium, krom, zink, nickel, bly och koppar. Dessa metaller kan inte brytas ned, utan kvarblir i naturen med negativ påverkan för levande organismer. Andra farliga ämnen är däckpartiklar, bränslerester och inte minst ftalater – samlingsnamnet på en grupp kemiska ämnen baserade på ämnet ftalsyra.

Waxy sticker ut med miljövänlig biltvätt till låga priser

Även här utmärker sig Waxy med en miljövänlig biltvätt, trots att priset ligger i linje med billiga handtvättar som ofta anklagas för svartjobb. Kärnan i Waxys miljötänk är högteknologiska reningsverk i samtliga tvättanläggningar. Det innebär att 100 procent av allt vatten som används under biltvätten renas, för att på så vis kunna ledas tillbaka till det kommunala avloppet utan någon skadlig miljöpåverkan. För de som vill investera aktier i cleantech är alltså Waxy ett svårslaget val, bland annat på grund av följande punkter:

  • Reningsverk i samtliga tvättanläggningar
  • 100 procent av allt vatten från biltvätten renas
  • Alla rengöringsmedel som Waxy använder är Svanenmärkta med höga miljökrav
  • Metaller och ftalater tas hand om

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Läs mer…